Groen op je dak

In het weekend lekker naar het bos, een stevige wandeling in het park; mensen zoeken graag een groene omgeving op. Logisch, want in een omgeving die groeit en bloeit voelt iedereen zich prettig. Maar groen hoeft niet beperkt te blijven tot bos of park; ook in stedelijke gebieden is nog heel veel ruimte. De meeste schuurdaken, daken van parkeergarages en uitbouwen worden niet benut, en zien er over het algemeen nogal saai uit. Dat is niet nodig; met een fraaie dak- of geveltuin is ieder huis of pand om te toveren in een aantrekkelijk groen object!

....het belangrijkste argument? Groen maakt gelukkig!

….het belangrijkste argument? Groen maakt gelukkig!

‘In een daktuin kan in principe alles worden geplant wat ook in een gewone tuin kan,’ zegt André Prins. ‘Het hangt vooral van de dakconstructie af. Met een goede dakconstructieberekening is precies vast te stellen hoe groot de last op het dak mag zijn. Dat bepaalt hoe dik de laag grondvervanger (substraat) op het dak mag zijn, en dat is weer bepalend voor welke plantensoorten kunnen worden neergezet. Planten die dieper wortelen, hebben immers een dik- kere grondlaag nodig.’ Een grauw schuurdak, een dak van een uitbouw, een betonnen kantoorpand; alles ziet er groener en dus leuker uit met een dak- of geveltuin!

Grassen en kruiden

Behalve het verfraaien van de leefomgeving hebben daktuinen meer voordelen: flora en fauna verbeteren, een daktuin werkt isolerend (scheelt dus stookkosten), dakbedekking gaat twee keer langer mee en de woning wordt meer waard. Ook binden de planten op het dak CO2 en fijnstof aan zich, wat goed is voor het milieu. Dit laatste is reden voor de overheid om groene daken te stimuleren, en er steeds vaker subsidie voor uit te trekken. Maar niet alleen daken, ook gevelwanden lenen zich uitstekend voor meer groen. Net als een daktuin zorgt ook een weelderig bloeiende geveltuin voor een compleet ander aanzicht. Alles wat hiervoor nodig is, is een gevel waaraan een systeem met kleine plantenbakken kan worden bevestigd. Via een geautomatiseerd watergeefsysteem worden de planten verzorgd, de natuur doet de rest. Veel vaste planten doen het goed, bloeien mooi en zijn soms het hele jaar groen. Een uitgekiende mix zorgt voor een prachtig aanzicht. Maar ook grassen en kruiden gedijen uitstekend op da- ken en gevels. ‘Een groene omgeving ziet er gewoon leuker uit. Maar het belangrijkste argument? Groen maakt gelukkig!’
Meer weten? Kijk op www.greenspottuin.nl

Daktuinen, hip en millieuvriendelijk

Daktuinen, hip en millieuvriendelijk


HMore Magazine Nr.2

Share →