Het is toch bijna on-Nederlands wat hij doet?

De puntenwedstrijd georganiseerd door skiclub Soesterberg en het NK skiracen in het Oostenrijkse Zauchensee zijn nog maar net achter de rug en Charley kan zich alweer opmaken voor de volgende skiwedstrijd. Zo op het eerste gezicht lijkt hij een ‘gewone’ veertienjarige. Maar wie verder kijkt, ziet behoorlijk wat meer spieren, fitheid en soepelheid dan bij het gros van zijn leeftijdsgenoten. Met een glinstering in zijn ogen die duidelijk opvalt als hij vol enthousiasme over zijn favoriete sport en allerliefste bezigheid praat. Om over zijn doorzettingsvermogen, motivatie en ambitie nog maar niet te spreken. Waar normale tieners soms wordt verweten lui en ongeïnteresseerd te zijn, is daar bij Charley niks van te merken. Gebrand tot op het bot en in opperste concentratie doet de Hoofddorpse Charley Bottelberghs zijn evenwichtsoefeningen op de balansbal bij Piet Hein Fysiotherapie.

Zijn sponsor en personal trainer Cees Paul van de Hoofddorpse fysiotherapiepraktijk spreekt vol trots: “Zo jong en dan al zo goed kunnen skiën. Het is toch bijna on-Nederlands wat hij doet?”

Charley is dan ook gerust een skitalent te noemen. Eerst op de indoorbaan, maar nu ook steeds vaker op de natuurpiste. Tijdens een slalomwedstrijd in de supermoderne indoorsneeuwhal Snowbase in Terneuzen wist hij zelfs de eerste plek te behalen en ook tijdens het NK in Oostenrijk skiede hij bijzonder goed. Hoewel hij pas sinds 2009 wedstrijden skiet, heeft hij al vijf bekers en menig medailles mee naar huis genomen. Maar dat was zeker niet vanaf het begin zo. “Na een redelijk dramatische wintersportvakantie op mijn zevende ging ik op les”, vertelt Charley, “maar dat wilde ik helemaal niet. Dus angstig geworden na een valpartij zat ik huilend op de bank, terwijl het mijn ouders beter leek om door te zetten.” En dat was achteraf maar goed ook, want Charley bleek een groot talent en zijn skicarrière kwam in een stroomversnelling. Toen hij enkele jaren geleden tijdens een keer vrij skiën bij Snowplanet opviel bij grootmeester Sigi Moser en met hem aan de praat raakte, besloot hij over te stappen naar zijn raceteam. Nu skiet hij alweer drie seizoenen de slalom en reuzenslalom in het team Ski-Pro van Sigi Moser. 

Maar al dat sporten vergt ook veel van hem. Met een trainingslast van minimaal 7 uur per week en de nodige wedstrijden per jaar is het fysiek en lichamelijk zwaar voor een jongen in de groei. Na het horen van zijn verhaal besloten de Piet Hein fysiotherapeuten hem dan ook te begeleiden in zijn training door een speciaal trainingsschema op te stellen. Niet alleen om klachten te voorkomen, maar ook om zijn prestaties te verbeteren en herstel na wedstrijden en training te bespoedigen. En dat is maar goed ook, want deze veertienjarige Hoofddorper is supergemotiveerd. “Mijn ambitie is om de wereldtop te halen”, zegt het talent zonder blikken of blozen. Onder alle aandacht die hij momenteel krijgt, blijft Charley namelijk erg laconiek. “Er zijn maar weinig mensen in Nederland die zo goed kunnen skiën dat ze aan wedstrijden mee kunnen doen, dus dat is wel bijzonder”, beaamt hij in eerste instantie.

“Maar”, zo redeneert hij bescheiden lachend verder, “aan de andere kant heb ik het ook geleerd, dus waarom zou een ander het ook niet kunnen leren?”


HMore Magazine Nr. 1
Tekst: Sandra Zuiderduin / foto’s: PR + Willem ten Veldhuys

Share →