Uit HMore 6

van MASTER Totaalinrichting

Wie aan kurk denkt gaat terug naar de jaren zeventig. Kurk op de vloer en op de wand, en dan het liefst in combinatie met vis- netten aan het plafond en hier en daar wat schelpen. Dat is in het algemeen het gemiddelde beeld bij de meesten van ons.

Maar….gelukkig allang achterhaald, want juist nu is de toepassing van kurk weer meer dan hip en trend. Niet om het laatst vanwege de steeds grotere vraag naar duurzame producten en het “cradle to cradle” principe, maar ook vanwege de bijzondere producteigenschappen van kurk en nieuwe productiemethodes waardoor we in staat zijn aantrekkelijke en decoratieve producten uit kurk te maken.
“My dog’s new Tricks” en MASTER Totaalinrichting introduceren een brede collectie wandbekleding, lampen en meubilair (krukjes, salontafels en zelfs wasbakken) vervaardigd uit gerecycled kurk.

om is het zo interessant om toe te passen? Ten 1e is kurk duurzaam want, als een kurkeik 25 jaar oud is wordt er voor de 1e keer geoogst en opvolgend om de 9 jaar, en inderdaad……van dezelfde boom! Een kurkeik wordt gemiddeld 200 tot 250 jaar oud en na de 1e oogst groeit er per jaar 1 tot 1,5mm kurk aan. Een grappige bijkomstigheid is dat tijdens zijn groei een kurkeik 3x zoveel CO2 uit de lucht haalt dan gemiddeld welke andere boom. Ver- der is kurk van nature al brandwerend (brandklasse 2 conform NEN 6065), een prettige bijkomstigheid als het in openbare ruimtes wordt toegepast (denk aan hotels, restaurants, zieken- huizen, zorginstellingen of kantoren).

Lees hier het volledige artikel in de digitale versie van HMore

Share →